Ruské mleté bifteky
90 min.
Ingredience
- 150gramůCibule
- 150gramůHovězí maso přední
- 250gramůVepřová plec
- 50mililitrůOcet kvasný lihový
- 1200mililitrůVoda pitná
- 30gramůSůl
- 1gramPepř černý mletý
- 100gramůStrouhanka
- 150gramůTuk
- 150gramůZelenina kořenová
- 2gramyDivoké koření celé
- 100mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 30gramůCukr krupice
- 20gramůKapary sterilované
- 100gramůCitrony
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůŽemle tuková
- 100gramůHouby nakládané
- 100gramůTelecí plec
- 250mililitrůMléko polotučné
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
403 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
25 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Hovězí, telecí a vepřové maso omyjeme a jemně semeleme se žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Mírně osolíme, přidáme vejce, mletý pepř, 1/3 dávky cibule a strouhanku. Vše dobře promícháme a směs rozdělíme na 10 porcí.
- 2Z jednotlivých porcí tvarujeme bifteky, které po obou stranách rychleji opékáme v horkém tuku.
- 3Do tuku po opékání přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu, zbylou cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme octem a trochou vody. Přidáme omytý a kůry zbavený citron nakrájený na plátky a tento základ povaříme.
- 4Do povařeného základu vložíme opečené bifteky a zvolna je dusíme pod poklicí nejméně 15 minut.
- 5Podušené bifteky vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme zbylou vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a vaříme zvolna za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny.
- 6Ke konci varu omáčku přisladíme, přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme přes hustý cedník na bifteky.
- 7Nakonec do omáčky přidáme rozsekané kapary a krájené nakládané houby a vše ještě krátce podusíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.