Ruský boršč s hovězím masem
175 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 200gramůPetržel kořen
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- zelenina do boršče
- 200gramůČervená řepa
- 3kusyRajčata
- 2kusyCibule lahůdková
- 300gramůBrambory
- 1kusBobkový list
- 3kusyNové koření celé
- 1lžičkaSůl
- 4lžíceZakysaná smetana
- 200gramůZelí hlávkové bílé
- 1kusMrkev kořen
- 1lžičkaKopr čerstvý
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžíceCukr krupice
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
17 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve očistíme, omyjeme a nakrájíme všechnu potřebnou zeleninu. Hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky, červenou řepu nakrájíme na hranolky. Oloupaná rajčata a brambory pokrájíme na kostky, lahůdkovou cibulku a mrkev nakrájíme na kolečka. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 2Do hrnce dáme rozehřát máslo s olejem. Lahůdkovou cibulku zpěníme, přidáme pokrájená rajčata, promícháme, podusíme a zalijeme čistým hovězím vývarem (1 litr). Dále do vývaru přidáme pokrájené zelí, brambory, červenou řepu, mrkev, bobkový list, nové koření, sůl a vše vaříme přibližně 20 minut do změknutí zeleniny. Ke konci vaření přimícháme 2 lžíce rajčatového protlaku a 1/2 lžíce cukru. Vložíme pokrájené maso na větší kostky, promícháme a povaříme ještě 5-7 minut. Podle chuti boršč dochutíme solí.
- 3Ruský boršč nalijeme do talířů, do každé porce vložíme lžíci zakysané smetany a posypeme špetkou kopru. Podáváme s chlebem.
- 4Hovězí světlý vývar [27325]:
- 5Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 6Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 7Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 8Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 9Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.