Rybí knedlíčkový bujon
80 min.
Ingredience
- knedlíčky
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceSmetana zakysaná 14%
- 500gramůLín
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaSůl
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžícePetržel - nať
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1špetkaNové koření mleté
- Rybí vývar s fenyklem [29924]
- 0,5lžíceBazalka
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 200gramůFenykl sladký - hlíza
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžícePetržel kudrnka
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžíceOregano čerstvé
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 0,5lžíceSůl
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 500gramůRybí hlavy
- 0,5lžícePetržel - nať
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 250gramůChřest bílý
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř citronový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
444 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
19 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 11 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.
- 2Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.
- 3Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).
- 4Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.
- 5Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
- 6Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.
- 7Bujon podáváme s lístky koriandru.
- 8Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- 9Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- 10Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- 11V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- 12Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.