Rybí nákyp po milánsku
90 min.
Ingredience
- 1krajícChléb toastový
- 1kusCitrony
- 5kusůVejce slepičí
- 1kilogramMořský ďas
- 400gramůGarnát obecný
- 300gramůArtyčoky
- 40gramůPetržel - nať
- 10gramůMajoránka
- 2gramySkořice mletá
- 3kusyHřebíček
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 20gramůSýr Parmezán
- 200mililitrůVývar rybí
- 20gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 5gramůPepř černý mletý
- 100gramůKvěták
- 5gramůSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
673 kcal
Bílkoviny
85 g
Tuky
26 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
8 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Uvaříme 2 vejce. Střídu zalijeme v misce trochou rybího vývaru. Stáhneme z ryby kůži, vykucháme ji, vykrájíme z ní plátky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Vložíme je do mixéru společně s vymačkanou chlebovou střídou, nastrouhaným sýrem, omytou a nasekanou petrželkou a majoránkou, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, špetkou soli, špetkou pepře a zbývajícími vejci. Rozmixujeme všechny ingredience na hladkou směs.
- 2Očistíme artyčoky, odřízneme z nich stonky, tvrdé vnější listy a hroty. Rozkrojíme je podélně na poloviny, odstraníme případné chmýří a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou. Očistíme růžičky květáku, omyjeme a povaříme asi 5 minut společně se scezenými plátky artyčoků v osolené vodě. Scedíme a dáme stranou. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a omyjeme je.
- 3Třemi čtvrtinami rozmixované rybí směsi naplníme dno a stěny máslem vymazané obdélníkové zapékací formy. Doprostřed dáme plátky artyčoků, růžičky květáku, žloutky, které jsme si předtím dali stranou, a ocásky garnátů (několik si jich necháme na ozdobu). Navrch dáme zbývající čtvrtinu rozmixované hmoty a dáme formu na 40-50 minut do vodní lázně do trouby předehřáté na 180 °C.
- 4Mezitím si připravíme omáčku. V pánvičce vyvaříme zbývající rybí vývar zhruba na 1 dl. Metličkou šleháme žloutky za postupného přilévání citronové šťávy, pak směs nalijeme do zredukovaného rybího vývaru a na mírném plameni neustále šleháme, aniž bychom nechali omáčku přejít varem. Hotový rybí nákyp vyklopíme na servírovací mísu, ozdobíme ocásky garnátů, které jsme si předtím dali stranou a uvařili v páře, a k hotovému nákypu podáváme připravenou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.