Rýže po námořnicku
55 min.
Ingredience
- 300gramůRýže Arborio
- 300gramůMušle slávky
- 40gramůCibule
- 300gramůMušle srdcovky
- 300gramůMušle svatojakubské
- 150gramůGarnát obecný
- 200gramůŽampiony čerstvé
- 40gramůPetržel - nať
- 1litrVývar rybí
- 200mililitrůVíno bílé
- 30gramůMáslo čerstvé
- 60mililitrůOlej olivový
- 5gramůPepř černý mletý
- 5gramůSůl
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
821 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
30 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky.
- 2Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít.
- 3Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy.
- 4Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji.
- 5V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů.
- 6Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou.
- 7Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme.
- 8V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty.
- 9Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut.
- 10Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše.
- 11Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo.
- 12Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.