Rýže po námořnicku

55 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
821 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
30 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky.
  • 2
    Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít.
  • 3
    Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy.
  • 4
    Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji.
  • 5
    V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů.
  • 6
    Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou.
  • 7
    Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme.
  • 8
    V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty.
  • 9
    Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut.
  • 10
    Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše.
  • 11
    Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo.
  • 12
    Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.