Salát César
45 min.
Ingredience
- Krutony
- 2lžíceOlej olivový
- 4krajíceChléb pšeničný (bílý)
- 1stroužekČesnek
- Zálivka
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 4kusyAnčovičky konzervované
- 1stroužekČesnek
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2mililitryOlej olivový
- 4lžíceSýr Parmezán
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 0,5lžičkaHořčice
- 4kusyAnčovičky konzervované
- 1kusSalát hlávkový
- 4dekagramySýr Parmezán
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
507 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
22 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Na kostičky nakrájíme krajíčky chleba, promícháme s olejem a česnekem, rozložíme v jedné vrstvě na plech na pečení a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme za občasného míchání 15-20 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme krutony vychladnout a odložíme.
- 2Zálivku si připravíme takto: do zpěnění, asi půl minuty, mixujeme česnek, hořčici, ančovičky (sardele), worcestrovou omáčku, citronovou šťávu, žloutek, sůl a pepř. Mixér máme stále zapnutý a nejprve po kapkách, a když hmota začne houstnout, tak tenkým pramínkem, přidáváme olivový olej, dokud se všechen zcela nezpracuje. Zálivku dáme do misky, pokud je moc hustá, zředíme ji horkou vodou, vmícháme parmazán, misku přikryjeme a uložíme do lednice.
- 3Na jednotlivé listy rozebereme hlávku salátu, opláchneme, natrháme na kousky a v odstředivce na salát nebo za pomoci papírových utěrek osušíme, protože voda, která nám zůstane na salátu pak ředí zálivku a mění její chuť. Suché listy salátu dáme do plastového sáčku a uložíme do lednice.
- 4Chvilku před podáváním upravíme kousky salátu do velké salátové mísy, přelijeme zálivkou, důkladně promícháme, ozdobíme ančovičkami, krutony, hoblinkami parmazánu a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.