Salát s uzeným jazykem, švédskou majonézou a zeleninou
50 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- Na ozdobu
- 1kusSalát ledový
- 4kusyRajčata
- 1kusOkurka salátová
- Ostatní ingredience
- 100gramůVepřový jazyk uzený
- 100gramůŠunka dušená
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100gramůMrkev sterilovaná
- 1kusOkurky nakládané
- 2kusyŠalotka
- 2kusyJablka
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- Švédská majonéza
- 1litrRůžová voda
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 1špetkaPepř cayenský
- 2lžičkyOcet kvasný lihový
- 1lžičkaHořčice v prášku
- 3,2decilitryOlej olivový
- 1lžíceVoda pitná
- Vařené brambory
- 200gramůBrambory
- 1decilitrVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
788 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
67 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
6 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce vlijeme litr vody a přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku). Dáme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme a poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu dáme do misky a necháme vychladnout.
- 2Brambory omyjeme, vložíme do rendlíku s 4 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme, vychlazené pokrájíme na kostičky a vsypeme do mísy.
- 3Vařený uzený (oloupaný) jazyk a šunku pokrájíme na tenké nudličky, maso přidáme k bramborům. Sterilovaný hrášek s mrkví scedíme a necháme okapat. Sladkokyselou okurku pokrájíme s očištěnými šalotkami na drobné kostičky. Omytá jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince, jablka oloupeme a krájíme na kostičky. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, přidáme švédskou majonézu, smetanu a znovu salát promícháme. Podle chuti salát ochutíme solí, pepřem a dáme vychladit.
- 4Omyjeme listy salátu, rajčata a salátovou okurku hadovku. Rajčata rozkrájíme na osminky, okurku na plátky. Listy salátu rozložíme na talíře, na ně lžící poklademe připravený salát. Ozdobíme rajčaty, okurkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.