Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly
30 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 100mililitrůVíno bílé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 80gramůSýr Gorgonzola
- 1lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 3lžíceOcet vinný
- Na salát
- 200gramůMrkev kořen
- 1špetkaSůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5litrVoda pitná
- 0,5lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
575 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
46 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Mladou mrkvovou nať z připravené mrkve nasekáme najemno. Mrkve opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na šikmé plátky. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme na ni mrkvové plátky. Podlijeme vodou a dusíme 10 minut.Pak přidáme nadrobno nasekanou petrželku a odstavíme z plotny.
- 2Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- 3Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- 4Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- 5Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháváme i tekuté máslo. V pánvi rozmačkáme gorgonzolu se smetanou a zahřejeme, aby se roztavila. Vzniklou omáčkou přelijeme mrkvové plátky a nakonec ještě posypeme nasekanou natí z mrkve.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.