Salát z olihní
40 min.
Ingredience
- 1špetkaPetržel kudrnka
- 100gramůOlivy nakládané
- 900gramůOlihně
- 125mililitrůCitronová šťáva
- 50mililitrůOlej olivový extra panenský
- 25gramůPetržel kořen
- 8kusůCibulka jarní
- 4kusyRajčata
- 1kusChilli paprička
- 100gramůKapary
- 1kusČekanka
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
373 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
17 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Z olihní vytáhneme hlavy, chapadla a odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák a chapadla opláchneme. Z těl vytáhneme tenké průsvitné žábry. Těla opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme z nich tenkou šedou blanku a nakrájíme je asi na 1 cm silné proužky.
- 2V míse smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem. Nakrájíme nadrobno petrželku a bílé části jarních cibulek. Spolu s rajčaty zbavených semen a nadrobno nakrájených přidáme do mísy. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme.
- 3V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Vložíme do ní olihně a opět přivedeme k varu. Jakmile se voda opět začne vařit, vyjmeme olihně a přidáme je do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme.
- 4Salát necháme zcela vychladnout, přikryjeme ho a vložíme alespoň na 6 hodin do lednice, raději však přes celou noc.
- 5Talíře nazdobíme listy čekanky radicchio, podle chuti případně přidáme nakrájené chilli papričky, kapary nebo olivy. Na listy upravíme salát z olihní a posypeme nakrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.