Salát z pórku s holandskou omáčkou ála kari
45 min.
Ingredience
- 2kusyPórek
- 2špetkySůl
- 250gramůShiitake houby
- 2lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 50gramůPažitka
- 500mililitrůVoda pitná
- Na holandskou omáčku
- 1lžičkaKari koření
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2kusyŠalotka
- 3lžíceOcet bílý vinný
- 100mililitrůVíno bílé
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaPepř cayenský
- 2lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 500mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
480 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
29 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Pórek omyjeme a pokrájíme ho na šikmé špalíčky silné asi 1 centimetr. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní pórkové špalíčky a vaříme 5 minut.
- 2Houby shiitake očistíme a pokrájíme na plátky. Na pánev vlijeme olej a vhodíme na ni houby. Opečeme je a pak odložíme stranou z plotny a necháme vychladnout.
- 3Připravíme si omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- 4Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- 5Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme a přidáme kari koření. Na plotně si ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- 6Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Zašleháme ještě 2 lžíce smetany. Nakonec do krému postupně všleháváme i tekuté máslo.
- 7Houby shiitake a pórek rozdělíme do talířů a pak přelijeme omáčkou. Nakonec posypeme nadrobno posekanou pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.