Šči s hlávkovým zelím a pohankou
160 min.
Ingredience
- 750gramůHovězí maso přední
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 3,5litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 2lžíceHouby sušené
- 2lžícePohanka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1,5kilogramyZelí hlávkové bílé
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceCeler - nať
- 3lžičkyMajoránka
- 3kusyBobkový list
- 8kusůPepř černý celý
- 4stroužkyČesnek
- 1lžíceKopr čerstvý
- 100gramůHouby nakládané
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 200mililitrůZakysaná smetana
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
414 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
20 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.
- 2Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.
- 3Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.
- 4Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.