Silná zvěřinová polévka s kroupami
135 min.
Ingredience
- Křepelčí studený bujon [29586]
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 2špetkyHřebíček mletý
- 4kusyJalovec
- 1kilogramKřepelka
- 200gramůKuřecí křídla
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkyNové koření mleté
- 4lžícePepř 4 barev
- 150gramůPetržel kořen
- 150gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 200gramůMrkev kořen
- 0,5decilitrRakytníková šťáva
- 5decilitrůVíno portské
- 7decilitrůVoda pitná
- 0,5decilitrVíno madeira
- 2stroužkyČesnek
- 150gramůBažantí prsa
- 100gramůKroupy pohankové
- 50gramůCibule lahůdková
- 150gramůPórek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2centilitryHruškovice
- 1lžičkaMajoránka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1158 kcal
Bílkoviny
83 g
Tuky
40 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
10 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na nudličky.
- 2Velké kroupy dobře promyjeme, v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.
- 3Lahůdkovou cibuli s pórkem očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
- 4V pánvi na másle nejdříve krátce orestujeme maso, pak přidáme cibuli s pórkem, promícháme a dusíme pod pokličkou 3-4 minuty.
- 5V hrnci přivedeme k varu 1 litr křepelčího bujonu, přimícháme kroupy, sůl, pepř, majoránku a vaříme doměkka asi 30 minut.
- 68 minut před dovařením krup přidáme maso se zeleninou, dochutíme solí a podáváme.
- 7Křepelčí studený bujon [29586]:
- 8Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
- 9Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
- 10Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
- 11Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 12Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.