Šišky se strouhankou
40 min.
Ingredience
- 750gramůBrambory
- 100gramůJečná krupice
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 2lžíceOcet kvasný lihový
- 1lžičkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
- 100gramůSlanina vepřová
- 120gramůStrouhanka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
890 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
47 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně nastrouháme. Přidáme 100 g krupice, 2 lžíce octa, sůl (1/2 lžičky), 2 vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vše promícháme pomocí vidličky a poté rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení si vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta si si utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky cca 2 cm silné, které zformujeme do tvaru šišek.
- 2V zapékací míse si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku. Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.
- 3Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1/2 lžičky soli na 3-4 l vody). Když se začne voda vařit, naházíme do ní bramborové šišky, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Musí vyplavat na povrch. Potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do pánve se strouhankou, přidáme vypraženou slaninu a opatrně šišky promícháme.
- 4Nakonec je dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C asi 10 minut a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
pá 5. 1. 2018
Šišky se strouhankou
Jsou chutné takto, ale i nasladko 🙂