Skopový vývar z Provence
160 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 2kusyVejce slepičí
- 100mililitrůOlej olivový
- 150gramůSlanina vepřová
- 200gramůRýže dušená
- 1kusZelí hlávkové bílé
- 1stroužekČesnek
- 10gramůPetržel kudrnka
- 25gramůSýr Gruyére
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 800gramůSkopový hřbet
- 3litryVoda pitná
- 300gramůChléb pšeničný (bílý)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
511 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
32 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
6 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Střední hlávku zelí omyjeme, otrháme dva větší listy, zbytek posekáme na menší kousky a spaříme horkou vodou. Dva větší listy povaříme ve vodě aspoň 5 minut, aby změkly.
- 2Na pánvi rozpálíme olej, cibuli pokrájíme nadrobno, prorostlou slaninu na malé kostičky a přidáme na pánev. Krátce smažíme, ale cibule nesmí zezlátnout. Přidáme pokrájené zelí a 5 až 7 minut dusíme. Stáhneme z ohně a přidáme vařenou rýži, stroužek česneku, posekanou petrželku, rozšlehaná vejce, strouhaný sýr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a nádivku dáme na zelné listy. Zabalíme a opatrně svážeme.
- 3Do hrce vložíme skopové maso s kostí, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, přidáme zelné listy s nádivkou a vaříme spolu doměkka. Podle druhu masa je to kolem dvou hodin.
- 4Maso obereme a podáváme zvlášť, vyjmeme zelné listy a podáváme také zvlášť. Z vývaru sebereme tuk a čirý vývar nalijeme do polévkové mísy. Vývar se podává s kousky opraženého chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.