Skordalia
15 min.
Ingredience
- 150gramůMandle
- 1kusPetržel kudrnka
- 150mililitrůOlej olivový extra panenský
- 2lžíceOcet vinný
- 60gramůChléb pšeničný (bílý)
- 5stroužkůČesnek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
3Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
796 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
75 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Ze staršího chleba odstraníme kůrky a středy rozlámeme na kousky. Chléb vložíme do misky, přelijeme vodou a 10-15 minut necháme máčet. Poté nadbytečnou tekutinu vymačkáme a chléb odložíme.
- 2Neloupané mandle přelijeme horkou vodou, necháme asi 30 vteřin odstát a potom vodu slijeme. Spařené mandle oloupeme.
- 3Nahrubo nakrájený česnek vložíme spolu s mandlemi do mixéru a rozmixujeme. Přidáme namočený chléb a mixujeme tak dlouho, dokud se přísady důkladně nepromíchají. Za stálého mixování přiléváme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá pasta. Vmixujeme ocet a podle chuti osolíme a opepříme.
- 4Připravenou omáčku Skordalia uložíme v misce do lednice, kde vydrží až 4 dny. Před podáváním ji ozdobíme snítkami koriandru nebo petrželky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.