Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta
125 min.
Ingredience
- bramborová směs
- 1,2kilogramyBrambory
- 600gramůSýr Feta
- 2,5lžičkyPepř černý mletý
- 1lžíceSůl
- 500gramůRajčata sušená sterilovaná
- 4kusyCibule
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- na potření
- příloha
- 1lžíceOcet vinný
- 1kusMango
- 6kusůKumkvát
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžíceHořčice Dijonská
- 1lžíceHořčice plnotučná
- 3lžíceLikér pomerančový
- 25gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- těsto
- 1kusVejce slepičí
- 320gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 5lžicVoda pitná
- 25gramůMáslo čerstvé
- 25gramůSádlo škvařené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
807 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
37 g
Sacharidy
103 g
Vláknina
15 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Uvařené scedíme a necháme v chladu.
- 2Druhý den brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a odložíme do mixéru. Oloupanou a pokrájenou cibuli spolu s pokrájeným sýrem feta přidáme k bramborám, přidáme 4 lžíce smetany, sůl, pepř a vše rozmixujeme najemno a směs dáme do mísy. Sušená rajčata nakládaná v oleji pokrájíme na malé kousky a přimícháme je do bramborové směsi.
- 3Na vál prosejeme hladkou mouku, do ní uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, 5 lžic vody, měkké máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
- 4Na pomoučeném válu ho pak rozdělíme na dva díly - větší díl vyválíme na placku 2-3 mm silnou, kterou vyložíme vymaštěnou formu. Menší díl vyválíme na placku o průměru velikosti formy a použijeme ho jako víko. ¨
- 5Formu s těstem naplníme směsí z brambor, překryjeme konci těsta, které přesahovalo přes okraj formy, potřeme je bílkem a zakryjeme těstovým víkem, které potřeme žloutkem.
- 6Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 35-40 minut.
- 7K tomuto koláči připravíme pomerančovou přílohu: mango oloupeme a nakrájíme na kousky, kumkvaty oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Kumkvaty s mangem podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, ostrou a jemnou hořčicí, pomerančový likér, vinný ocet, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou, zvolna dusíme ještě 5 minut a odstavíme.
- 8Upečený koláč s bramborami pokrájíme na porce a podáváme s pomerančovou přílohou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.