Slávky na na smetaně

30 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
473 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
11 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
50 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
  • 2
    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
  • 3
    šalotky a česnek oloupeme a rozkrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme česnek i šalotky a opékáme do měkka. Po 3 minutách do kastrolu přilijeme víno a vsypeme připravené slávky, přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme 5 minut. Slávky se otevřou.
  • 4
    Petrželku nasekáme nadrobno, většinu přidáme do kastrolu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  • 5
    Slávky vyndáme drátěnou lžící z kastrolu, položíme je na teplou mísu a přikryjeme folií. Do omáčky přilijeme smetanu a zvolna povaříme, dokud nezhoustne.
  • 6
    Omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbytkem petrželky a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.