Slávky na na smetaně
30 min.
Ingredience
- 1kilogramMušle slávky
- 4stroužkyČesnek
- 6kusůŠalotka
- 250mililitrůBílé víno
- 150gramůPetržel - nať
- 1lžičkaSůl
- 125mililitrůŠlehačka
- 25gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
473 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
11 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
50 mg
Postup přípravy
- 1Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
- 2Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
- 3šalotky a česnek oloupeme a rozkrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme česnek i šalotky a opékáme do měkka. Po 3 minutách do kastrolu přilijeme víno a vsypeme připravené slávky, přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme 5 minut. Slávky se otevřou.
- 4Petrželku nasekáme nadrobno, většinu přidáme do kastrolu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 5Slávky vyndáme drátěnou lžící z kastrolu, položíme je na teplou mísu a přikryjeme folií. Do omáčky přilijeme smetanu a zvolna povaříme, dokud nezhoustne.
- 6Omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbytkem petrželky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.