Slavnostní rybí páj
115 min.
Ingredience
- Bramborová kaše
- 300gramůMořský ďas
- 300gramůFilé z mořského jazyka
- 300gramůFilé z aljašské tresky
- 4gramyMáslo čerstvé
- 3kusyŠalotka
- 120gramůŽampiony čerstvé
- 2lžíceVíno bílé
- 600mililitrůVývar zeleninový
- 120gramůKrevety tygří - loupané
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1hrstPetržel - nať
- 900gramůMušle slávky
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
605 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
24 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
3 g
Cukr
922 mg
Postup přípravy
- 1Ve středně velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme na siném ohni pod pokličkou 3 - 4 minuty slávky. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, ve které se vařily, uschováme. Slávky necháme vychladnout, šalotky opékáme 5 minut na pánvi s rozpuštěnými 30 g másla, přidáme žampiony, opékáme ještě 2 minuty, přilijeme víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Směs vyklopíme do mělké zapékací misky o objemu 1,5 litru, přidáme vychladlé a vyloupané slávky.
- 2Ve vývaru court-bouillon vaříme 2 minuty maso z mořského ďasa, přidáme mořský jazyk, tresku, krevety a další 2 minuty povaříme. Ryby i krevety vložíme do zapékací misky.
- 3Zbývající máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a mícháme do hladka. Dvě minuty zahříváme, poté vmícháme do vývaru. Přidáme tekutinu, ve které se vařily slávky a vaříme do zhoustnutí. Vmícháme smetanu, za občasného míchání 15 minut vaříme, osolíme, opepříme a nalijeme na směs v zapékací misce.
- 4Uvaříme brambory, scedíme, rozmačkáme, promícháme s máslem, žloutky, muškátovým oříškem, mlékem, solí a pepřem. Sáčkem na zdobení dortů naneseme na směs v zapékací misce, poté pečeme 30 minut do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C.
- 5Rozdělíme na talíře, ozdobené petrželkou servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.