Slepice ála frikasé
150 min.
Ingredience
- 200gramůChřest bílý
- 60gramůMáslo čerstvé
- 100gramůŽampiony čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2,5mililitryVíno bílé
- 1špetkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1kusCitrony
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1gramPetržel - nať
- 1mililitrVoda pitná
- 200gramůArtyčoky
- Slepičí bujón [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 1lžíceLibeček
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
522 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
25 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Slepičí bujón [28675]:
- 2Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 3Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 4Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
- 5Oloupeme chřest, pokrájíme ho na kousky, v kastrolu rozehřejeme třetinu másla a chřest na něm podusíme. Přilijeme osolenou vodu, 15 minut vaříme. Očistíme žampiony, pokrájíme je a čtvrtiny. Vložíme do kastrolu druhou třetinu másla a žampiony na něm podusíme.
- 6Na zbylé třetině másla zpěníme mouku, postupně k ní přiléváme víno i vývar, osolíme, opepříme, 15 minut vaříme.
- 7Omyjeme artyčoky a použijeme z nich jenom srdíčka. Ta rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do omáčky, přidáme povařený chřest a podušené žampiony. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a povaříme.
- 8V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky, zahřejeme, ale už nevaříme. Nakonec omáčkou přelijeme kousky slepice a posypeme posekanou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.