Slepice s křenovou omáčkou
150 min.
Ingredience
- 1,5kilogramySlepice
- 4litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 2kusyPetržel kořen
- 5gramůBobkový list
- 30gramůPetržel kudrnka
- 5gramůPepř černý celý
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůMáslo čerstvé
- 60gramůKřen
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceCitronová šťáva
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
63 g
Tuky
38 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Slepici očistíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přidáme oloupaný celý česnek a cibuli, očištěnou a také celou zeleninu - mrkev, celer, petržel, vložíme bobkové listy, svazek petržele kudrnky, který stáhneme nití, celý pepř a všechny suroviny pod poklici vaříme 40 minut doměkka. Měkkou zeleninu z polévky vybereme, nakrájíme na malé kousky, necháme stranou. Polévku přecedíme, vložíme do ní zpátky slepici, hrnec položíme zpět na sporák, přikryjeme poklici a vaříme ještě přibližně 70 minut.
- 2Uvařenou slepici vyndáme z polévky, nakrájíme na větší kousky a zatím necháme stranou. V pánvi zahřejeme máslo, vysypeme do něj mouku, chvilku za stálého míchání smažíme, potom zalijeme 3 dl vývaru ze slepice a zásmažku vylijeme do polévky, stálým mícháním povaříme, aby polévka zhoustla na hladkou omáčku, do které vložíme uvařenou a nakrájenou zeleninu, uvařené a na kousky nakrájené maso ze slepice, zamícháme, vylijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný křen, hrnec s omáčkou vrátíme na sporák, za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě asi 10 minut, aby se spojily chutě.
- 3Připravenou omáčku necháme chvilku pod poklici a potom porcujeme na talíře.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.