Slepičí consommé s játry a jablky
145 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 300gramůKuřecí prsa
- 250gramůJátra kuřecí
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůJablka
- 1lžícePažitka
- 0,5decilitrVíno madeira
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
804 kcal
Bílkoviny
88 g
Tuky
30 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
6 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na malé kostičky, které odložíme do mísy, opepříme a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 20 minut. Očištěná a omytá kuřecí játra pokrájíme na kousky. Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpustíme máslo, na něm podusíme játra, po chvilce přidáme jablka, promícháme a spolu dusíme 2-4 minuty. Směs zalijeme 1 l slepičího bujonu, přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso a pomalu vaříme
- 28-10 minut. Dochutíme solí a podáváme ozdobené pažitkou.
- 3Slepičí bujon [28675]:
- 4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 5Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 6Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.