Slepičí cuketová polévka
140 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2špetkyPaprika mletá sladká
- 150gramůSmetana zakysaná 14%
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 70gramůTěstoviny čtyřvaječné
- 200gramůCuketa žlutá
- 2kusyČesnek
- 200gramůCuketa
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
775 kcal
Bílkoviny
67 g
Tuky
31 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
8 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
- 2Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
- 3V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.
- 4Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.
- 5Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).
- 6Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.
- 7Slepičí bujon [28675]:
- 8Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 9Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 10Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
- 11Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 12Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.