Slepičí rýžová se ztraceným vejcem

130 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
714 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
23 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí.
  • 2
    Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme.
  • 3
    Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce.
  • 4
    V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme.
  • 5
    Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře.
  • 6
    Tento postup opakujeme ještě třikrát.
  • 7
    Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme.
  • 8
    Slepičí bujon [28675]:
  • 9
    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  • 10
    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  • 11
    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  • 12
    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  • 13
    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.