Slepičí rýžová se ztraceným vejcem
130 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 0,5lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- ztracená vejce
- 4kusyVejce slepičí
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1lžícePetržel kudrnka
- 100gramůRýže předvařená (parboiled)
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžíceBazalka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
714 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
23 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí.
- 2Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme.
- 3Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce.
- 4V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme.
- 5Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře.
- 6Tento postup opakujeme ještě třikrát.
- 7Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme.
- 8Slepičí bujon [28675]:
- 9Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 10Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 11Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 12Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 13Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.