Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi
130 min.
Ingredience
- pomerančová směs
- 1kusPomeranče
- 2lžíceLikér Cointreau
- 2lžíceMarmeláda pomerančová
- Slepičí bujon [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 200gramůMrkev kořen
- 1litrVoda pitná
- 100gramůMandle plátky
- 100gramůRýže předvařená (parboiled)
- 1,5lžíceOcet jablečný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
833 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
29 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
7 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Mandlové lupínky v pánvi nasucho opražíme.
- 2Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
- 31 litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom předvařenou rýži a pomalu vaříme jen 5 minut, když je rýže uvařená, přimícháme 1,5 lžíce jablečného octa.
- 4Pomerančový bujon podáváme s opraženými mandlemi.
- 5Slepičí bujon [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 9Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.