Smržový bujon s červeným vínem a nakládanou kapií

100 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
540 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
23 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
11 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lahůdkovou cibulku s pórkem očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
  • 2
    Nakládané smrže a nakládané kapie scedíme a necháme odkapat. Smrže pokrájíme na kostičky, kapie na proužky.
  • 3
    V hrnci na rozpuštěném másle pórek s cibulí zpěníme, přidáme smrže, červenou mletou papriku promícháme a dusíme asi 3 minuty.
  • 4
    Přilijeme 8 dl houbového bujonu, 2 dl červeného vína a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, přimícháme proužky kapie, dochutíme solí, pepřem, promícháme a podáváme.
  • 5
    Bujon z hub [30579]:
  • 6
    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
  • 7
    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
  • 8
    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
  • 9
    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
  • 10
    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
  • 11
    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.