Špagety s omáčkou ze škeblí
35 min.
Ingredience
- 1kilogramŠkeble čerstvé
- 60mililitrůOlej olivový
- 45mililitrůPetržel - nať
- 120mililitrůVíno bílé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2stroužkyČesnek
- 350gramůŠpagety
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
688 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
16 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
545 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očistíme škeble pod tekoucí studenou vodou. Ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme.
- 2V hluboké pánvi zahřejeme polovinu množství oleje, vložíme škeble a 1 lžíci petržele. Smažíme zprudka několik vteřin. Poté přilijeme víno a přikryjeme poklicí. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, občas pánví zatřeseme. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Škeble necháme okapat a neotevřené odstraníme. Tekutinu, v níž se vařily, ponecháme stranou. Osm škeblí necháme ve skořápce a použijeme na závěrečné zdobení, zbytek vyloupáme.
- 3V dalším hrnci zahřejeme zbytek oleje. Osmahneme dozlatova stroužky česneku, při smažení je mírně podrtíme vařečkou. Poté česnek vyjmeme a dále ho již nepoužíváme.
- 4Do hrnce přidáme vyloupané škeble a postupně přiléváme část tekutiny z vařených škeblí. Opepříme a povaříme 2 minuty. Jak se omáčka vyvařuje, přiléváme zbytek tekutiny. Vsypeme zbytek petržele a povaříme další 2 minuty.
- 5Uvařené těstoviny vmícháme do hrnce se škeblemi a promícháme. Na talířích ozdobíme nevyloupanými škeblemi a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.