Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem
110 min.
Ingredience
- špaldová směs
- 200gramůPšenice Špalda
- 5decilitrůVoda pitná
- 5kusůCibulka jarní
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžícePetržel - nať
- 75gramůOřechy lískové
- 200gramůSýr kozí
- 2kusyCibule
- 2lžíceOvesné vločky
- 2kusyJablka
- 2kusyČesnek
- 0,5lžícePepř černý mletý
- 0,5lžičkaTymián sušený
- těsto
- 150gramůMáslo čerstvé
- 25gramůSádlo škvařené
- 1kusVejce slepičí
- 320gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5špetkaSůl
- 5lžicVoda pitná
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- vařené lusky
- 5decilitrůVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 3kusyNové koření celé
- 120gramůFazolové lusky zelené
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
838 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
38 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
6 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.
- 2Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
- 3Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.
- 4Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.
- 5Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.
- 6Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.
- 7Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.