Špecle z ovesných vloček a středomořská zelenina

100 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
506 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
17 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve připravíme těsto na ovesné špecle. Smícháme mouku, výběrové ovesné vločky, vejce, 200 ml vody a trochu soli a vypracujeme těsto, které musí být vláčné. Rovněž se nesmí drobit, v případě potřeby tak můžeme přidat mouku nebo vodu. Zabalíme do fólie nebo utěrky a necháme asi hodinu odpočívat.
  • 2
    Během této doby si připravíme zeleninu. Opláchneme a vytřepeme rozmarýn a odtrháme jehličky od stonku. Chilli papričky rozkrojíme, odstraníme semínka, případně zbytky stopek, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Cukety, papriku a rajčata omyjeme. Papriku rozdělíme podélně, zbavíme semínek a bílé dužiny, znova opláchneme a spolu s cuketami nakrájíme na menší kousky. Rajčátka rozkrojíme na půlky. Oloupeme cibuli a nakrájíme na špalíky.
  • 3
    Ve větším hrnci přivedeme k varu alespoň 3 litry osolené vody. Pokud nemáme struhadlo na špecle, musíme se spokojit s prkénkem a nožem. Nástroje na chvíli ponoříme do vroucí vody, poté dáme na prkénko 2 polévkové lžíce těsta a uhladíme je. Z těsta ukrajujeme tenké proužky a rovnou vhazujeme do vroucí vody. Vaříme jen krátce, dokud špecle nevyplavou na hladinu, potom vezmeme menší síto nebo děrovanou naběračku a dáme okapat na větší síto. Postupně tak zpracujeme zbytek těsta. Hotové špecle udržujeme teplé.
  • 4
    Rozpálíme olivový olej na pánvi a dáme jako první česnek s chilli papričkou a krátce opečeme. Poté přisypeme zbytek nakrájené zeleniny, znova krátce opečeme a potom necháme dusit asi 10-15 minut do změknutí. Na závěr ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem.
  • 5
    Teplé špecle smícháme se zeleninou rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.