Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
55 min.
Ingredience
- Bešamel
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka polohrubá
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyZázvor mletý
- Krém
- 3kusyVejce slepičí
- 3decilitryVoda pitná
- 100gramůSýr Lučina - termizovaný
- 100gramůSýr lahůdkový tavený 70%
- 3lžíceSýr Eidam cihla 40%
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1decilitrZakysaná smetana
- 1lžícePažitka
- 200gramůŠunka dušená
- Roláda
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
53 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.
- 2Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- 3Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,
- 4zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- 5Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.
- 6Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
- 7Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
mít...omlouvám se za nedoklep 😮
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Chtěla jsem ít na řezu hezkou mozaiku, proto jsem dala šunku v plátcích a přidala krájenou červenou papriku.
Škoda toho těsta, na chuť byla moc dobrá 😔
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Ač se zprvu zdálo, že recept bude fungovat bezchybně, konec dopadl špatně a já pořád nevím, kde je chyba. Roláda totiž po naplnění vůbec nešla zatočit. I když byla propečená dobře, těsto se mi pod náplní hrnulo a deformovalo jako by bylo živé. Nakonec jsem plát překrojila na polovinu, překlopila k sobě a vytvořila řezy. I ty ale byly měkké, jedli jsme je lžičkou.
Kdysi jsem špenátovou roládu pekla, nevařila jsem bešamel, ale klasicky vmíchala žloutky, mouku a sníh z bílků. Byla perfektní. Nevím, zda se mi tato nepovedla kvůli tomu bešamelu, on totiž nikdy zcela neztuhne, zůstává kašovitý a na výsledek to mohlo mít vliv. Za to zklamání palec dolů 😬