Špenátový salát s krutony
25 min.
Ingredience
- 500gramůŠpenát listový čerstvý
- 3krajíceChléb pšeničný (bílý)
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 1stroužekČesnek
- 120gramůSlanina vepřová
- 0,75gramSůl
- 0,75gramPepř černý mletý
- Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]
- 1,5lžíceCitronová šťáva
- 0,75lžičkaCukr třtinový
- 0,75lžičkaHořčice Dijonská
- 0,75lžíceOcet jablečný
- 4,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 0,75lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkyProvensálské koření
- 0,75lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
277 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
15 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
- 2Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
- 3Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
- 4Špenátové lístky roztrháme na menší kousky a vložíme je do salátové mísy.
- 5Krutony: Chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme drcený česnek a smažíme 1 minutu. Přidáme chlebové kostky a smažíme za stálého míchání 1-2 minuty dozlatova
- 6a dokřupava. Vyjmeme krutony a osušíme je na papírovém ubrousku.
- 7Na pánev dáme slaninu a vyškvaříme ji dokřupava.
- 8Špenátové listy posypeme slaninou. Salát polijeme zálivkou, osolíme a opepříme podle chuti a jemně smícháme. Povrch posypeme krutony a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.