Špikovaná játra s restovanou zeleninou
55 min.
Ingredience
- Ochucená rajčata
- 12kusůRajčata
- 1lžičkaOlej chilli
- 2špetkySůl
- Restovaná zelenina
- 1kusMrkev kořen
- 80gramůCuketa
- 1kusKedlubna
- 5decilitrůVoda pitná
- 1lžíceOlej olivový extra panenský
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- 0,33kusCeler bulvový
- Špikovaná játra
- 800gramůJátra hovězí
- 100gramůŠpek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 1decilitrHovězí vývar základní
- 2kusyBobkový list
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 20gramůKapary
- 3decilitryVíno červené
- 4lžíceProtlak rajčatový
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
876 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
54 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
6 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Hovězí játra omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na hranolky silné necelý centimetr. Pomocí špikovací jehly játra prošpikujeme. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cuketu, cibuli, česnek a kedlubnu. Zeleninu (mrkev, celer, kedlubna, cuketa) nakrájíme na hranolky.
- 2V hrnci si rozpálíme máslo s olejem, na něm zprudka játra orestujeme z každé strany dozlatova. Osolíme je, opepříme, přidáme cibuli, kterou spolu s játry smažíme dorůžova. Přilijeme hovězí vývar. Přidáme bobkové listy, rajský protlak, omyté lístky šalvěje a játra pod poklicí dusíme přibližně 20 minut.
- 3Mezitím si v rendlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní zeleninu a vaříme ji 1 minutu. Poté ji scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. V pánvi si rozehřejeme na správnou teplotu olivový olej s máslem a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme (1-2 minuty). Ochutíme ji solí, čerstvě pomletým pepřem a vyjmeme ji z omastku.
- 4Když jsou játra měkké, vyjmeme je, šťávu přecedíme a hustou směs propasírujeme zpět do hrnce. Štávu dochutíme prolisovaným česnekem a kapary. Přidáme červené víno a necháme přejít varem.
- 5Cherry rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na poloviny a ochutíme je solí. Na plátky pokrájená játra dáme na talíře, Ozdobně k nim položíme restovanou zeleninu a cherry rajčata, která pokapeme chilli olejem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.