Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou
210 min.
Ingredience
- Jíška
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Restované kapustičky
- 250gramůKapusta růžičková
- 2stroužkyČesnek
- 6decilitrůVoda pitná
- 3špetkySůl
- 3špetkyKmín drcený
- 3špetkyPepř bílý
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
- Špikované srdce
- 200gramůSlanina vepřová
- 800gramůHovězí srdce
- 300gramůCibule
- 80gramůMrkev kořen
- 80gramůCeler bulvový
- 80gramůPetržel kořen
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 2špetkyZázvor mletý
- 5kusůNové koření celé
- 1lžičkaCukr třtinový
- 4decilitryHovězí vývar základní
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 3decilitryVíno madeira
- 0,5lžíceProtlak rajčatový
- 0,8decilitrOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
938 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
59 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
6 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Z hovězího srdce odstraníme blanky, srdce dobře omyjeme, osušíme a protkneme pomocí špikovací jehly na více místech slaninou. Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem, mrkev, celer a petržel. Kapustičky očistíme, tvrdší části "od stopek" odkrojíme a kapustičky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
- 2V hrnci na rozpáleném oleji a másle osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, sůl, celý pepř, zázvor, nové koření a třtinový cukr. Promícháme, přilijeme čistý hovězí vývar, vložíme prošpikované srdce a pod pokličkou pomalu dusíme přibližně 60-90 minut.
- 3Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 5-6 dl vody, do které dáme kapustičku. Vaříme ji jen jednu minutu, poté ji scedíme a promyjeme studenou tekoucí vodou. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky a osmažíme téměř dozlatova, přidáme k ní prolisovaný česnek, kapustičky, sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. Kapustičky promícháme a krátce orestujeme (asi 1-2 minuty). Poté je pokapeme citrónovou šťávou.
- 4V pánvi rozpustíme máslo, na něm usmažíme z hladké mouky světlou mouku. Měkké srdce vyjmeme z vývaru, který přecedíme, zahustíme jíškou, povaříme 5-7 minut, přilijeme červené víno a případně dochutíme solí.
- 5Srdce pokrájíme na plátky a porce dáme na talíře. Přidáme k nim kapustičky se slaninou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.