Staroruské studené nadívané kuře
115 min.
Ingredience
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusVepřový jazyk
- 400gramůVepřová krkovička
- 100gramůSlanina vepřová
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 50gramůMandle
- 40mililitrůBrandy
- 200gramůMajonéza
- 200gramůCibule sterilovaná
- 800gramůKuře
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
794 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
66 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Kuře nařízneme po páteři od krku až k biskupu, opatrně vykostíme, ještě opatrněji seřízneme maso z kůže, křidélka a stehýnka však ponecháme. Kůži opatrně rozložíme na čistou bílou mokrou utěrku, odřezané maso naklepeme a rozložíme na kůži.
- 2Kosti dáme vařit s oloupanou mrkví a petrželí nakrájenými na větší kusy i s vepřovým jazykem. Když je jazyk měkký, pod tekoucí vodou ho zchladíme, ještě teplý oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vývar přecedíme a osolíme.
- 3Potom připravíme nádivku. Vepřové maso a polovinu slaniny umeleme, přidáme vejce, sůl, mletý pepř a muškátový květ a dobře promícháme. Do takto připravené nádivky nakrájíme druhou polovinu slaniny, přidáme nakrájený jazyk a nasekané oloupané mandle, můžeme přichutit koňakem.
- 4Nádivku zformujeme do válečku, položíme na kuře, dohromady zformujeme, zabalíme do utěrky a převážeme potravinářským provázkem.
- 5Zabalené kuře vložíme do hrnce, zalijeme připraveným studeným vývarem, uvedeme do varu a pak na mírném ohni vaříme doměkka, asi 50 minut, potom ho vyndáme na prkénko a dáme vychladit, vychlazené pak ostrým nožem naporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a zbytek rozdělíme na 4 díly.
- 6Naporcované vařené nadívané kuře podáváme s majonézou, obložené nakládanými cibulkami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.