Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně
145 min.

Ingredience
- 2kilogramyHovězí roštěnka níz. peč.
- 4lžíceSůl
- 1litrOcet vinný
- 3kusyBobkový list
- 1lžičkaHřebíček
- 1lžičkaJalovec
- 1lžičkaNové koření celé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 500gramůPovidla švestková
- 200mililitrůVývar zeleninový
- 6stroužkůČesnek
- 2lžíceKopr čerstvý
- 3lžičkyKoriandr mletý
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- 2lžičkyMáta
- 200gramůSlanina vepřová
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 200mililitrůHovězí vývar základní
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
723 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
41 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
994 mg
Postup přípravy
- 1Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.
- 2Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.
- 3Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.
- 4Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.
- 5Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.