Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
75 min.
Ingredience
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 4kusyCibule
- 1lžíceOcet vinný
- 2lžičkySůl
- 1lžíceCukr krupice
- 6kusůPepř černý celý
- 1kusBobkový list
- 250mililitrůVoda pitná
- 5kusůŽemle tuková
- 6stroužkůČesnek
- 100mililitrůOlej olivový
- 1lžíceCitronová šťáva
- 0,5kusCitrony
- 2lžíceKopr čerstvý
- 100gramůOřechy vlašské
- 1800gramůKapr obecný
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
631 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
34 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme.
- 2Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu.
- 3Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou.
- 4Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.