Studený krémový holubí bujon s bylinkami
95 min.

Ingredience
- 6kusůŘedkvička
- 4kusyŘedkev bílá
- 0,5lžíceŘeřicha
- 3lžíceCitronová šťáva
- 2špetkyChilli koření mleté
- 0,5špetkaCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 100gramůSmetana jihočeská zakysaná15%
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžičkaČesnek
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1000 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
4 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky.
- 2Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka.
- 3Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme.
- 4Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky.
- 5Bujon podáváme vychlazený.
- 6Bujon z holoubat [30620]:
- 7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.