Šumavská kulajda se zastřenými vejci
45 min.
Ingredience
- 0,5kilogramBrambory
- 50gramůHouby sušené
- 0,2decilitrSmetana 12% (konzumní)
- 1hrstKopr čerstvý
- 5lžicJíška instantní
- 50gramůMáslo čerstvé
- 4kusyVejce slepičí
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 2špetkySůl
- 0,5lžičkaKmín celý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
335 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
20 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
4 g
Cukr
466 mg
Postup přípravy
- 1Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do 1 l studené vody.
- 2Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky.
- 3Do hrnce dáme houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme k nim brambory a kmín, podle chuti opepříme a osolíme a vaříme, až jsou houby i brambory měkké.
- 4Do hrnce přimícháme smetanu, polévku zahustíme jíškou, dochutíme 1/2 lžící octa, zjemníme přimícháním másla a přisypeme nakrájený kopr.
- 5V druhém hrnci přivedeme k mírnému varu lehce osolenou a octem okyselenou vodu a vkládáme do ní v naběračce rozklepnutá vejce. Vaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený uvařeným bílkem. Pak vejce vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou.
- 6Polévku rozlijeme do servírovacích talířů, do každé porce přidáme jedno zastřené vejce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 4. 2. 2017
Šumavská kulajda se zastřenými vejci
Udělala jsem několik malých změn. Místo sušených jsem dala sterilované houby, ocet do polévky jsem už nedávala, protože houby byly naložené v kyselém nálevu a taky vejce se vařila ve vodě s přídavkem octa. Vejce jsem vařila tři minuty. Instantní jíšku nepoužívám, zahustila jsem nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve smetaně. Polévka je moc dobrá, doporučuju.