Šumavská polévka z jarních kopřiv se zeleninou

45 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
304 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
22 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
3 g
Cukr
932 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou mrkev nahrubo nastrouháme. Jarní kopřivové listy dobře v sítu promyjeme, necháme okapat a potom je nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
  • 2
    V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, poté přidáme mrkev, promícháme, přidáme kopřivy, znovu promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1-2 minuty. Vše poprášíme moukou a krátce osmažíme. Za stálého míchání přilijeme hovězí masový vývar, přidáme brambory, kmín, pepř a vaříme přibližně 15 minut, až jsou brambory měkké.
  • 3
    Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a v pánvi ji vysmažíme dozlatova. V hrnečku si vyšleháme smetanu se žloutkem, kterou za stálého míchání přilijeme před koncem vaření do polévky, necháme přejít varem, dochutíme solí a hrnec odstavíme z plotny.
  • 4
    Kopřivovou polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžičku vysmažených škvarečků ze slaniny a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.