Šumavská polévka z jarních kopřiv se zeleninou
45 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 150gramůMrkev kořen
- 70gramůKopřiva
- 200gramůBrambory
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1,2litryHovězí vývar základní
- 0,5lžičkaKmín celý
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 100gramůSlanina vepřová
- 1,5decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
304 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
22 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
3 g
Cukr
932 mg
Postup přípravy
- 1Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou mrkev nahrubo nastrouháme. Jarní kopřivové listy dobře v sítu promyjeme, necháme okapat a potom je nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
- 2V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, poté přidáme mrkev, promícháme, přidáme kopřivy, znovu promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1-2 minuty. Vše poprášíme moukou a krátce osmažíme. Za stálého míchání přilijeme hovězí masový vývar, přidáme brambory, kmín, pepř a vaříme přibližně 15 minut, až jsou brambory měkké.
- 3Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a v pánvi ji vysmažíme dozlatova. V hrnečku si vyšleháme smetanu se žloutkem, kterou za stálého míchání přilijeme před koncem vaření do polévky, necháme přejít varem, dochutíme solí a hrnec odstavíme z plotny.
- 4Kopřivovou polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžičku vysmažených škvarečků ze slaniny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.