Šumavské zelí se skořicí

40 min.

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
370 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
31 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
8 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.
  • 2
    Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
  • 3
    V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.
  • 4
    Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.