Šumavský slaný bramborový koláč
90 min.
Ingredience
- Kvásek
- 1decilitrMléko polotučné
- 0,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 50gramůDroždí
- Těsto
- 300gramůBrambory
- 5decilitrůVoda pitná
- 0,5kilogramMouka pšeničná hrubá
- 1lžíceSůl
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceMajoránka
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 3stroužkyČesnek
- 100gramůVepřové škvarky
- 4lžíceSádlo škvařené
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
615 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
16 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
4 g
Cukr
820 mg
Postup přípravy
- 1Omyté brambory uvaříme v 5 dl vody doměkka. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme 0.5 kg hrubé mouky, 1 lžíci soli, vejce, majoránku, pepř, prolisovaný česnek, drobně pokrájené vepřové škvarky a 2 lžíce rozehřátého sádla.
- 2Připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažného mléka s 0.5 lžíce mouky, 0.5 lžičkou cukru a rozdrobíme do něj 50 g droždí. Kvásek necháme vykynout a přidáme jej do mísy k bramborám. Těsto dobře promícháme.
- 3Dortovou formu vymažeme 1 lžicí sádla, těsto nalijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 30 minut, pak povrch koláče potřeme rozpuštěným sádlem (1 lžíce) a koláč dopečeme (přibližně dalších 15 minut).
- 4Upečený koláč se zlatou kůrkou necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.