Sváteční pečená nadívaná krůta

260 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
869 kcal
Bílkoviny
111 g
Tuky
32 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.
  • 2
    Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.
  • 3
    Troubu nastavíme na 180°C.
  • 4
    Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.
  • 5
    Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.
  • 6
    Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.
  • 7
    Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.