Sváteční pečená nadívaná krůta
260 min.
Ingredience
- 3,5kilogramyKrůta
- 2lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 250gramůCeler řapíkatý
- 100gramůPetržel - nať
- 20gramůTymián
- 150gramůStrouhanka
- 450mililitrůVývar drůbeží
- 140mililitrůŠlehačka
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 100mililitrůVoda pitná
- 200gramůVepřové maso mleté
- 175gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
869 kcal
Bílkoviny
111 g
Tuky
32 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.
- 2Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.
- 3Troubu nastavíme na 180°C.
- 4Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.
- 5Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.
- 6Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.
- 7Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.