Švédská husa s ovocnou nádivkou

195 min.
Švédsko
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1018 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
109 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
4 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme.
  • 2
    Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme.
  • 3
    Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut.
  • 4
    Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda.
  • 5
    Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory.
  • 6
    Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.