Švédská husa s ovocnou nádivkou
195 min.
Ingredience
- 100gramůŠvestky sušené
- 100gramůMeruňky sušené
- 50gramůHrozinky
- 3lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 250gramůVeka
- 5kusůJablko
- 2lžičkyMajoránka sušená drhnutá
- 2kusyVejce slepičí
- 600gramůBrambory
- 200mililitrůVíno jablečné
- 1400gramůHusa domácí
- 4lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1018 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
109 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
4 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme.
- 2Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme.
- 3Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut.
- 4Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda.
- 5Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory.
- 6Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.