Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou
150 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 0,5litrVíno červené
- 1decilitrOcet vinný
- 2kusyBobkový list
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaHřebíček
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3lžíceTuk
- 1krajícChléb konzumní
- 3lžíceZakysaná smetana
- 2decilitryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1kilogramHovězí kýta
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
827 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
46 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Cibuli oloupeme, mrkev a petržel oškrábeme a omyjeme, zeleninu pak nakrájíme na kostičky.
- 2V hrnci přivedeme k varu víno smíchané s octem, přisypeme zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a hřebíček, vše promícháme a necháme 5 minut vařit. Uvařené dáme vychladnout, směsí zalijeme maso a marinujeme ho přikryté v chladu alespoň 24 hodin.
- 3Maso a zeleninu vyjmeme z marinády. Maso osušíme, opepříme a osolíme, zeleninu necháme v sítu okapat.
- 4V pekáči rozehřejeme tuk a maso na něm ze všech stran důkladně osmažíme. K masu přidáme okapanou zeleninu, krátce ji necháme s masem smažit a zalijeme 1/2 marinády. Maso se zeleninou dusíme přikryté 2 hodiny v troubě, předehřáté na 200°C. Směs zeleniny občas promícháme, podle potřeby přiléváme marinádu nebo vodu. Po 1 hodině dušení přimícháme rozdrobený chléb.
- 5Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Omáčku důkladně propasírujeme přes síto, vmícháme do ní smetanu, dochutíme a necháme ji přejít varem.
- 6Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale třeba i vařené brambory.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.