Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve
60 min.

Ingredience
- 1kusPórek
- 3kusyPetržel kořen
- 3kusyMrkev kořen
- 100gramůBrambory
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1litrVývar zeleninový
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1hrstPetržel kudrnka
- 0,5litrMléko - podmáslí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
463 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
21 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
12 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Z pórku odkrojíme tmavou nať,zbylý opláchneme pod studenou vodou, podélně ho nažízneme a nakrájíme příčně na tenké plátky. Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- 2V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a krátce na něm smažíme nakrájený pórek. Pak přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme, potom přisypeme brambory a přilijeme vývar. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme, promícháme a 30 minut necháme na mírném ohni vařit, až zelenina změkne.
- 3Uvařenou polévku propasírujeme přes síto, vmícháme do ní podmáslí, znovu dochutíme pepřem a solí a necháme ji prohřát.
- 4Nať petrželky opláchneme pod studenou vodou, necháme ji okapat a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, petrželku na něm zpěníme a přimícháme ji do polévky.
- 5Polévku rozlijeme do misek nebo talířů a podáváme. Vhodnou přílohou je osmažený žitný chléb.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.