Telecí bok plněný telecími játry
165 min.
Ingredience
- 800gramůTelecí bok
- 2lžičkySůl
- 3lžičkyPepř černý mletý
- Fáš
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 80gramůAnglická slanina
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- 1kusVejce slepičí
- 2centilitryKoňak
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 1lžičkaKmín celý
- 300gramůCibule
- 1kusMrkev kořen
- 20stroužkůČesnek
- 2lžíceTymián čerstvý
- 2lžícePetržel - nať
- 3decilitryOlej olivový
- 1,5decilitryVíno bílé
- 2krajíceChléb pšeničný (bílý)
- Restovaná játra
- 220gramůJátra telecí
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 150gramůHříbky čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1612 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
134 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany.
- 2Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem.
- 3Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
- 4Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku.
- 5Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem.
- 6Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.