Telecí bujon s šunkovými knedlíčky
140 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 500gramůTelecí kosti
- 1gramMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 70gramůChléb pšeničný (bílý)
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžičkaPepř bílý
- 70gramůŠunka dušená
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
577 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
22 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme směs na šunkové knedlíčky. V míse vyšleháme máslo se solí do pěny. Šunku drobně pokrájíme (nebo nastrouháme) a přimícháme ji do másla.
- 2V druhé misce vyšleháme vejce, do kterých dáme rozdrobený bílý chléb a vaječnou směs přidáme k máslu. Dobře vše promícháme a vytvarujeme knedlíčky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 31 litr telecího čistého bujonu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme do něj knedlíčky, které povaříme 5-8 minut.
- 4Polévku dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme s petrželovou natí.
- 5Telecí masový bujon [27974]:
- 6Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 7Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 8Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 9Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 10Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.