Telecí bujon se sýrem
130 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1lžíceCeler - nať
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1,5lžičkySůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 500gramůTelecí kosti
- 100gramůGouda
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2kusyCibule
- 40gramůMouka polohrubá
- 3lžíceČesnekové máslo
- 2centilitryHruškovice
- 1špetkaNové koření mleté
- 0,5lžíceTymián čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
627 kcal
Bílkoviny
61 g
Tuky
25 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Čerstvý tymián a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr Goudu nastrouháme nahrubo a odložíme do misky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
- 2V hrnci rozpustíme 3 lžíce česnekového másla a cibuli zpěníme, přimícháme k ní 40 g polohrubé mouky a osmažíme ji s cibulí dozlatova. Pak přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu. Když polévka přijde k varu, odstavíme ji z plotny, zamícháme do ní nastrouhaný sýr, 2 cl hruškovice, pokrájené bylinky, dochutíme špetkou nového koření a hned podáváme.
- 3Telecí masový bujon [27974]:
- 4Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 5Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 6Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 7Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 8Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.