Telecí galja po ázerbajdžánsku
100 min.
Ingredience
- 400gramůKaštany jedlé
- 800mililitrůVoda pitná
- 600gramůTelecí kýta
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 4kusyCibule
- 300mililitrůHovězí vývar základní
- 210gramůČočka jedlá
- 100gramůMandle
- 5stroužkůČesnek
- 1lžíceMateřídouška
- 1lžíceMáta
- 2lžícePetržel - nať
- 200gramůDřínky
- 80gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
930 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
35 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
21 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme jedlé kaštany. Na vypouklé straně kaštany křížem nařízneme, položíme je na navlhčený plech a dáme na 10 minut do horké trouby. Puklé kaštany pak oloupeme, vložíme do široké nádoby tak, aby ležely vedle sebe, zalijeme je horkou vodou a přikryté pokličkou je dusíme na mírném ohni, až změknou. To trvá 30 minut. Hotové kaštany nakrájíme na čtvrtky.
- 2Mezitím z telecí kýty ukrojíme 4 velké plátky, které lehce naklepeme, osolíme, poprášíme muškátovým květem a ve velkém kastrolu je po obou stranách na másle opečeme celkem 5 minut. Když maso obracíme, přisypeme k němu nahrubo nakrájenou cibuli a opékáme společně. Vše pak zalijeme 200 ml horkého hovězího vývaru, přidáme čočku a zakryté poklicí dáme dusit do mírně vyhřáté trouby. Po 20-25 minutách dušení přidáme k masu s cibulí a čočkou čtvrtky kaštanů, dřínky a nasekané mandle. Přilijeme ještě 100 ml horkého vývaru a dusíme dalších 30 minut. Potom přimícháme nahrubo nadrcený česnek, nasekanou čerstvou mateřídoušku a zelenou mátu. Vše společně necháme přejít varem a odstavíme.
- 3Plátky masa rozdělíme na talíře, přidáme dušenou směs posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.