Telecí pupek se špenátovým fášem
87 min.
Ingredience
- 400gramůTelecí pupek (bok)
- 1kusBránice
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- Na potření plechu
- Špenátový fáš
- 150gramůŠpenát listový čerstvý
- 150gramůKuřecí prsa
- 80gramůŠunka krůtí
- 2kusyVejce slepičí
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2krajíceChléb pšeničný (bílý)
- Šťáva na polití
- 100gramůRajčata sušená sterilovaná
- 4stroužkyČesnek
- 1kusŠalotka
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1decilitrVíno červené
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1decilitrVývar telecí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
926 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
67 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem.
- 2Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut.
- 3Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny.
- 4Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.