Telecí vývar s noky a pórkem

130 min.
Česká republika

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
537 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
21 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
8 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnci přivedeme pomalu k varu 1 litr telecího bujonu s masem.
  • 2
    Pórek (bílou i zelenou část) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky.
  • 3
    V míse vyšleháme ze třech vaječných bílků se špetkou soli tuhý sníh. Přimícháme k němu 3 žloutky, 2 špetky bílého pepře, ještě jednu špetku soli, mleté nové kořeni, špetku muškátového oříšku a
  • 4
    15 g hladké mouky. Směs vymícháme a lžicí vykrajujeme noky, které vkládáme do polévky a vaříme je jen 1-2 minuty.
  • 5
    Do polévky před dovařením přidáme pokrájený pórek podáváme.
  • 6
    Telecí masový bujon [27974]:
  • 7
    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  • 8
    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  • 9
    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  • 10
    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  • 11
    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.